Děti se dočkaly přírodní zahrady

27.08.2018 11:40

Děti z mateřské školky se dočkaly přírodní zahrady

Obci Horní Suchá se podařilo získat dotaci od Státního fondu životního prostředí na vybudování přírodní zahrady v naší české mateřské škole. V rámci projektu „Přírodní zahrada u MŠ v Horní Suché“ byly provedeny terénní úpravy a plocha zahrady byla doplněna o přírodní prvky. Dále byl pořízen speciálně navržený nábytek pro 9 stanovišť (řemesel), jejichž práce se odehrává venku v přírodě. Zahrada poskytuje a vytváří lepší podmínky pro environmentální výchovu dětí.

Hlavní spojovacím prvkem zahrady je nábytek, který je speciálně navržený pro MŠ. Jeho předností je jeho modulárnost, jednoduchost sestavení, oprav a také jednotný design.

Zahrada se dělí na 9 řemesel. V první částí zahrady se nacházejí řemesla kuchaře, sadaře a zahradníka. Děti si mohou samy vyzkoušet jak péči o ovocné stromy, kvetoucí trávník, tak i pěstování bylinek ve výšených záhonkách. Součástí je i dětská „restaurace“, která je u dětí velmi oblíbená.

Prostřední část převažují herní prvky, které mají pozitivní vliv na rozvoj motoriky dětí (lezecká stěna, proutěné prolézačky, kopec pro sáňkování doplněn o průlez a skluzavku).

V nejpůsobivější části zahrady, bylo jedno nepoužívané pískoviště přeměněno na jeviště pro příležitostné vystupování dětí s jednoduchým hledištěm z dřevěných sedacích hranolů, umístěných ve svahu naproti jevišti. V této klidné části se také nacházejí krmítka pro ptáčky, ježkovník a informační tabule o světě ptáků.

Zhotovitelem projektu je firma DK – PLANT zahradnické služby s.r.o., na základě projektové dokumentace, kterou  zpracovali Ing. Bělařová  s Ing.arch. Milanem Šuškou, PhD. Celkové náklady projektu vyšli Obec na 1 606 040 Kč s DPH s dotačním příspěvkem od SFŽP ve výši 500 000 Kč.

Ing. Lucie Vašutová, tel. 596 420 179, vasutova@hornisucha.cz

 

 

 „Tento projekt je financován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.“

Státní fond životního prostředí

www.sfzp.cz

 

Ministerstvo životního prostředí

www.mzp.cz.

 

 

 

 

 

DSC01633.JPG

Dětská restaurace s kuchyňkou a záhonky

 

DSC01632.JPG

Lezící stěna

 

DSC01634.JPG

Pocitový chodník

 

DSC01629.JPG

Pódium s hledištěm